Mytekalender

År 1938: Marsboere sprer ikke panikk

Bjørn Are Davidsen

Publisert 15 januar 2024

Slik Fagsjekk forklarte i et lesersvar, hevder læreboken Grip teksten, Norsk Vg1 fra Aschehoug at radiohørespillet «Kampen mellom klodane» i 1938, førte til at “Bortimot ein million menneske skal ha evakuert New York den dagen høyrespelet vart sendt!” Lytterne trodde de ble angrepet av utenomjordiske fordi mange skrudde på programmet etter at det var begynt og ikke fikk med seg at det bare var en fortelling.

Dette er imidlertid en myte, slik det fremgår av en analyse med gode kildehevisninger – noe Wikipedia i blant klarer. For samtidige kilder viser at programmet hadde få lyttere. Det var ingen strøm av livredde flyktninger i gatene, selv om noen aviser hadde store overskrifter.

Myten om panikken skyldes slike overskrifter. De beviser at man også i 1938 visste at sensasjoner kan selge en million, ikke at én million tok til gatene i panikk.

Gatene var tvert i mot nesten tomme, ifølge øyenvitner som redaktør Ben Gross i New York Daily News og Frank Stanton, senere sjef for kringkastingsselskapet CBS. Det kom færre protestbrev enn vanlig for kontroversielle sendinger på den tiden, kun rundt 2 000. Selv blant disse var bare en drøy fjerdedel fra engstelige lyttere eller noen som hadde sett tegn til panikk, i følge Broadcast Hysteria: Orson Welles’s War of the Worlds and the Art of Fake News,

Fra “Getting it Wrong: ten of the greatest misreported stories in American journalism”, W. Joseph Campbell, University of California Press 2010.

Konklusjonen er enkel. Som historikerene Jefferson Pooley og Michael Socolow skrev i Slate-artikkelen The Myth of the War of the Worlds Panic ved 75-årsmarkeringen i 2013 var den angivelige panikken «så liten at den for alle praktiske formål var ubetydelig denne kvelden». Det var rett og slett slik at «Nesten ingen ble narret».

Med noen få unntak – som en norsk lærebok.

Litteratur

Berit Helene Dahl, Arne Engelstad, Ingelin Engelstad, Ellen Beate Hellne-Halvorsen, Ivar Jemterud, Arne Torp og Cathrine Zandjani: Grip teksten, Norsk Vg1 Achehoug 2013 – 4. utg

Har du støtt på en påstand du stiller spørsmål ved?

I en verden full av informasjon er det ikke alltid lett å skille fakta fra fiksjon. Fagsjekk søker derfor å utforske ulike typer påstander og perspektiver i lys av kilder og normalvitenskap.