Barnelitteratur

Falske fakta også i bok om falske fakta

Bjørn Are Davidsen

Publisert 25 mai 2020

Det er flott med bøker som kan hjelpe barn og unge til å avsløre falske fakta. Det er ikke fullt så flott når de selv sprer falske fakta. Dessverre skjer det i “Falske fakta”, en av årets Lesebra-bøker fra Gyldendal forlag. For det stemmer verken at man i middelalderen mente jorden var flat eller fikk straff for å mene at den var rund.

Det er vanskelig å vite hva som skal til for å bli kvitt slike forestillinger. De har vært avvist på alt fra historieblogg.no (Moderne myte – vond å vende fra 2016), til forskning.no, i artikler som Da jorda ble flat og Jorda har alltid vært rund i 2005.

Myten om at man i middelalderen mente jorden var flat, sitter så fast at historikere trenger hjelp.

Selv da var dette gammelt nytt. Myten om at man i middelalderen mente jorden var flat var allerede i 1945 på britiske historikeres liste over de største feiloppfatninger om historien.

Den gang klaget historikerne over at dette ble sagt på BBC så sent som i 1943. I 2020 ser vi altså dette fortsatt. Det blir ikke bedre når det er i bøker laget for å lære barn å avsløre falske fakta.

Ønsker man det, bør man for all del unngå tekster som på bildet under.

Fra boken “Falske fakta”, Gyldendal forlag 2020.

Boken er del av en populær serie som man kan vente å finne på de fleste biblioteker. Dermed bidrar den dessverre til å spre falske fakta, i stedet for å avsløre dem.

Det er fristende å gi forlaget et tips: Snu dette til det gode ved å utlyse konkurransen “Finn falske fakta i Falske fakta“.

Premien trenger ikke være Da jorden ble flat (2010) som tar et oppgjør med slike myter, men det hjelper.

Når heller ikke oppslaget på forskning.no i 2005 fjernet myten, var neste steg en bok.

Redigert 26.5.2020, 17:15: Forlaget har trukket boken fra markedet og kommer med ny utgave.

Mest populære innlegg

På villspor i Valhall

5 september 2024

SNL oppdatert om Copernicus

20 mars 2024

Copernicus og Galilei i kikkerten

21 mai 2024

Har du støtt på en påstand du stiller spørsmål ved?

I en verden full av informasjon er det ikke alltid lett å skille fakta fra fiksjon. Fagsjekk søker derfor å utforske ulike typer påstander og perspektiver i lys av kilder og normalvitenskap.