Norsk

I 2021 er jorden fortsatt flat hos Aschehoug

Bjørn Are Davidsen

Publisert 17 november 2021

Det er lett å tro at myten om at man i middelalderen mente jorden var flat for lengst var ute av lærebøkene. Aschehoug forlags Nye Zeppelin 3. Lesebok fra 2021 viser dessverre det motsatte:

“For 500 år siden trodde folk at jorda var flat som en pannekake. Men så begynte sjøfolk å seile rundt jorda. Da skjønte folk at jorda måtte være rund.”

Myten er behandlet av Fagsjekk mange ganger:

Det samme skjedde på forskning.no i 2005: Jorden har alltid vært rund:

“- Det er leit at man fortsatt forteller elevene på barneskolen at middelalderens mennesker trodde at jorda var flat, sier Bjørn Are Davidsen. Han vil gjerne at jorda skal bli rund igjen”.

Det vil jeg fortsatt.

Derfor er det flott at forlaget på forespørsel fra Halvor Sakshaug vil rette boken til det nye opplaget i desember/januar, men dessverre innfører rettelsen en ny feil:

«Lenge trodde folk flest at jorda var flat som en pannekake. Men så begynte sjøfolk å seile rundt jorda. Da skjønte folk at jorda måtte være rund.”

Belegget forlaget viser til er ikke en historiker, men kartografen Chandra Jayasuriya som hevder at “Greek philosophers established that the Earth was round as far back as the third century BC, but it wasn’t until the 15th century that it became commonly accepted.”

Hun argumenterer som om dette henger sammen med at selv om folk flest observerte at master på båter forsvant bak horisonten, vendte båtene sjelden tilbake, og at Ptolemaois bok Geografia ikke var tilgjengelig i Vesten før fra rundt år 1300.

Hadde hun vært historiker ville hun visst at den runde jorden var behørig omtalt i lærebøker, leksika, naturfilosofi og kunst lenge før dette. Blant argumentene var at masten var det siste man så av båter og at jorden kaster en kurvet skygge på månen.

Argumenter som var kjente siden Aristoteles på 300-tallet f.Kr. og ikke bare noe som vitenskapsmenn fant ut langt senere. Dette er ikke begrenset til den greske eller romerske antikken, eller europeiske middelalderen, men også kjent i India og arabiske kulturområder.

Er poenget i læreboken om “folk flest” noe annet – f.eks. afrikanere eller kinesere på landsbygda – bør det sies for å unngå misforståelser om Vesten eller middelalderen.

Olavsfrontalet fra 1300-tallet, nå i Nidarosdomen. Fotograf Bjørn Are Davidsen

Hvis man da har kilder til at det faktisk var hva “folk flest” i disse områdene mente, i den grad de i det hele tatt så for seg et begrep som “kloden” og hvilken form den måtte ha.

For selv i Norge viste vanlige bilder og figurer i kirkene av Olav den hellige at han holder den runde kloden i venstre hånd.

Kort sagt viser alle kilder – og alle slags kilder – fra middelalderen som nevner dette, at det var kjent at jorden er rund. Sagt på en annen måte finnes ingen kilder fra denne perioden at noen, selv ikke “folk flest”, mente noe annet.

Dessverre sitter likevel myten så fast at den fortsatt ikke er helt ute av alle læremidler – selv når de rettes.

Takk til Greg Rakozy på Unsplash for fremhevet bilde.

Mest populære innlegg

På villspor i Valhall

5 september 2024

SNL oppdatert om Copernicus

20 mars 2024

Copernicus og Galilei i kikkerten

21 mai 2024

Har du støtt på en påstand du stiller spørsmål ved?

I en verden full av informasjon er det ikke alltid lett å skille fakta fra fiksjon. Fagsjekk søker derfor å utforske ulike typer påstander og perspektiver i lys av kilder og normalvitenskap.