Lærebok

Kjetil (16): Fikk 1 million amerikanere panikk av et radioprogram?

Bjørn Are Davidsen

Publisert 15 september 2020

Norsk VG1 fra Aschehoug forteller at radiohørespillet «Kampen mellom klodane» i 1938, førte til at “Bortimot ein million menneske skal ha evakuert New York den dagen høyrespelet vart sendt!” Lytterne trodde de ble angrepet av utenomjordiske fordi mange skrudde på programmet etter at det var begynt og ikke fikk med seg at det bare var en fortelling. Stemmer dette?

Vi pleier ikke henvise til Wikipedia, men dette er analysert med gode kildehevisninger i en artikkel der. I realiteten viser samtidige kilder at programmet hadde få lyttere. Det var ingen strøm av livredde flyktninger i gatene, selv om noen aviser hadde store overskrifter.

Myten om panikken skyldes slike overskrifter. De beviser at man også i 1938 visste at sensasjoner kan selge en million, ikke at én million tok til gatene i panikk.

Gatene var tvert i mot nesten tomme, ifølge øyenvitner som redaktør Ben Gross i New York Daily News og Frank Stanton, senere sjef for kringkastingsselskapet CBS. Det kom færre protestbrev enn vanlig for kontroversielle sendinger på den tiden, kun rundt 2 000. Selv blant disse var bare en drøy fjerdedel fra engstelige lyttere eller noen som hadde sett tegn til panikk, i følge Broadcast Hysteria: Orson Welles’s War of the Worlds and the Art of Fake News,

Fra “Getting it Wrong: ten of the greatest misreported stories in American journalism”, W. Joseph Campbell, University of California Press 2010.

Konklusjonen er enkel. Som historikerene Jefferson Pooley og Michael Socolow skrev i Slate-artikkelen The Myth of the War of the Worlds Panic ved 75-årsmarkeringen i 2013 var den angivelige panikken «så liten at den for alle praktiske formål var ubetydelig denne kvelden». Det var rett og slett slik at «Nesten ingen ble narret».

Vår vurdering: Dette avsnittet i læreboken er feil.

Mest populære innlegg

Religioner og humanisme – “Religion og etikk” for vg3 – del 3

27 november 2023

Religionskritikk og religioner – “Religion og etikk” for vg3 – del 2

14 november 2023

Vurdering av “Religion og etikk” for vg3 fra Cappelen Damm – del 1

9 november 2023

Har du støtt på en påstand du stiller spørsmål ved?

I en verden full av informasjon er det ikke alltid lett å skille fakta fra fiksjon. Fagsjekk søker derfor å utforske ulike typer påstander og perspektiver i lys av kilder og normalvitenskap.

Relaterte lærebok

Norsk

I 2021 er jorden fortsatt flat hos Aschehoug

Bjørn Are Davidsen

Norsk

Kan man møte kristne i Norge?

Bjørn Are Davidsen