Nyheter

SNL oppdatert om Copernicus

Bjørn Are Davidsen

Publisert 20 mars 2024

Det er alltid hyggelig å se rettelser etter innspill fra Fagsjekk. Artikkelen Store Norske Leksikon (SNK) må oppdateres førte til at en ellers svært travel fagredaktør rettet oppslaget om Nicolaus Copernicus.

Dessverre har en del av stoffet hengt igjen fra papirutgaven fra mange tiår tilbake, før nyere forskning på denne delen av vitenskapshistorien.

Dermed kunne SNL lenge hevde bl.a. at “Copernicus hadde utviklet det nye verdenssystemet allerede i 1507, men holdt det hemmelig”.

I den oppdaterte artikkelen heter det nå at «Copernicus hadde utviklet det nye verdenssystemet allerede i 1507. I 1514 sendte han en kort sammenfatning av sine ideer, kjent som «Commentariolus», til venner og kolleger, men arbeidet ble etter hvert kjent i en videre krets. I 1533 presenterte Johan Albrecht Widmanstetter Copernicus heliosentriske system i en forelesningsserie i Roma der blant annet pave Klemens 7. var en interessert tilhører.»

Det fører også til at følgende avsnitt er strøket:

“Copernicus’ hovedverk De Revolutionibus Orbium Coelestium ble trykt i Nürnberg i 1543, samme år som han døde. Det sies at han fikk se det første eksemplaret av boken på dødsleiet. Han var sikkert klar over den sterke opposisjonen og de voldsomme angrepene som hypotesen hans ville møte, spesielt fra den katolske kirken.”

Den nye teksten sier faktisk det motsatte – som er helt riktig: «Det er en utbredt feiloppfatning at Copernicus ventet så lenge med på publisere det heliosentriske systemet av frykt for forfølgelse fra den katolske kirken. Dette var ikke tilfelle. Tankene hans var kjent gjennom «Commentariolus», og mottakelsen de fikk fra geistlig hold var positiv. Hans nøling med å publisere skyldtes frykt for kritikk og latterliggjøring dersom han ikke kunne gi overbevisende argumenter for sitt eget system og mot det ptolemeiske».

Fagsjekk takker SNL for en god jobb med å rette. Det er viktig siden slike artikler har så stor betydning også for hvordan stoffet presenteres i skoleverket og populærvitenskapen.

Les videre

Bjørn Are Davidsen

Fagsjekk gir tips om kritisk tenkning –med podcast fra NRK som eksempel.

Mest populære innlegg

På villspor i Valhall

5 september 2024

Copernicus og Galilei i kikkerten

21 mai 2024

Ny i mytekalenderen: Danske bønder tror ikke at jorden er flat

28 juni 2024

Har du støtt på en påstand du stiller spørsmål ved?

I en verden full av informasjon er det ikke alltid lett å skille fakta fra fiksjon. Fagsjekk søker derfor å utforske ulike typer påstander og perspektiver i lys av kilder og normalvitenskap.