Mytekalender

År 2: Nasaret eksisterer fortsatt

Bjørn Are Davidsen

Publisert 13 oktober 2021

Tok Det nye testamentet feil om at Jesus bodde i Nasaret? Spørsmålet stilles av og til fordi noen hevder at byen ikke eksisterte på Jesu tid.

Arkeologer og andre forskere mener tvert imot at landsbyen kan ha hatt så mye som tusen innbyggere. De baserer dette på funn av alt fra bygninger til lamper og potteskår og faglige dateringer av dette.

Den som muligens har spredd den motsatte påstanden mest, er musikklæreren René Salm. Til tross for at han verken er arkeolog eller har annen relevant utdannelse, ble som så ofte med kritiske bøker om Jesus og Det nye testamentet hans The Myth of Nazareth: The Invented Town of Jesus en liten bestselger da den kom ut i 2008.

Boken er imidlertid avvist av forskere og historikere, enten de er kristneagnostikere eller ateister. Salm mangler dermed ikke overraskende støtte fra fagmiljøene slik James Bishop understreker:

“Salms oppfatninger er i strid med arkeologer og historikeres. Omfattende arkeologiske utgravninger viser at landsbyen Nasaret var kontinuerlig bebodd i den hellenistiske, hasmoneiske og tidlige romerske perioden. Med andre ord var landsbyen i følge arkeologen Yardenna Alexandre fra Israel Antiquities Authority, “bebodd i jernalderen (10.-8. århundre f.Kr.) og fra den sene hellenistiske til den tidlige romerske perioden (sent i andre århundre før Kristus til tidlig eller midten av andre århundre etter Kristus)” Arkeologer som har gjort utgravninger har oppdaget et enormt materiale fra Nasaret på Jesu tid. Dette omfatter boliger, gårdsplasser, mynter, groper, graver, potteskår, boller, mugger, krukker, kar, bøtter, lokk, lamper og mer.”

Følger man normal vitenskap, er det gode grunner til å konkludere med at Nasaret har eksistert.

Litteratur:

James Bishop: Jesus Mythicists Trying to Refute Nazareth: The Case of René Salm, 20.10.2020

Hanna Brown: Have archaeologists found Jesus’s childhood home in Nazareth? Jerusalem Post 20.11.2020

Bart Ehrman: Rene Salm at the SBL, 29.11.2012

Tim O’Neill: Jesus Mythicism 5: The Nazareth “myth, 30.10.2019

Ariel Sabar: Unearthing the World of JesusSmithsonian magazine, January 2016

René Salm: The Myth of Nazareth: The Invented Town of Jesus (2008)

Alexandre, Yardenna: The Settlement History of Nazareth in the Iron Age and Early Roman Period,  Atiqot 98:25-92, 2020.

Alexandre, Yardenna (podcast): What do we know about Nazareth in Jesus’ time? An archaeologist explainsTimes of Israel, 22.07.2020

Bilde:

Mosaikk av Nasaret, fra Khorakirken i Istanbul. Public Domain.

Har du støtt på en påstand du stiller spørsmål ved?

I en verden full av informasjon er det ikke alltid lett å skille fakta fra fiksjon. Fagsjekk søker derfor å utforske ulike typer påstander og perspektiver i lys av kilder og normalvitenskap.